ΤΟΠωΝΥΜΙΟ

Τοπωνυμική ιστορία του Πηλίου

Επίσημη ονομασία του Πηλίου Ευβοίας μέχρι προσφάτως, ήταν το Πήλιον- Πήλιο (ουδέτερο), όμως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η ονομασία Πήλι, ξεχωρίζοντας έτσι από το Πήλιο του Βόλου.

Για την προέλευση του ονόματος, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, η ονομασία οφείλεται στη γεωγραφική θέση του οικισμού, μια πύλη προς το Αιγαίο. Σύμφωνα με μια άλλη, η ονομασία οφείλεται στη φύση του εδάφους, δηλαδή στο πηλό – στη λάσπη.

pili_evia

Από μελέτες που έχουν γίνει πάνω στην Πελασγική γλώσσα για το χώρο της κεντρικής Ελλάδας από τον Απόστολο Σπήλιο ερευνητή της Πελασγικής, είδε πως βρίσκονται λέξεις, ή συνδετικά λέξεων, ή πρώτο – και δευτεροσύλαβα λέξεων με Πελασγική προέλευση.

Πε-λι-ας (μυθικός βασιλιάς της Ιωλκού), Πη-λε-ας (Αργοναυτική εκστρατεία – Μυρμιδόνες – πατέρας Αχιλλέα) Πήλι (που σημαίνει στα Πελασγικά δάσος) και πόσο δάσος δεν έχει το Πήλι μας.

Τα-λα και Ταλαντία η αρχαία ονομασία της Ιστιαίας αλλά και Α-Τα-λαντη, Ατάλαντος – η παραλιακή τοποθεσία στο Πήλι. Δυσερμήνευτες νοηματικά λέξεις, που είτε από παράλλαξη του λεκτικού τύπου (ορθογραφία) είτε από γλωσσική παραφθορά (ιδιωματισμός) έχουν ωστόσο ομόηχη – ηχητική συγγένεια και φορές εννοιολογική συγγένεια.

«Και εγεννήθησαν οι δίδυμοι Πελίας (μέλας – Πελιός αλλά και Πηλιός στον όμηρο χαρακτηρίζεται ο Πηλέας) όπου Πήλιον – Πήλι της Β. Εύβοιας.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αλήθεια, ποιά μπορεί να είναι η αρχική αφορμή του τοπωνυμίου του Πηλίου;

 Πόσο μακριά χάνεται στα βάθη του χρόνου;

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι πως δεν μπορούμε να περιορίσουμε την καταγωγή του ονόματος Πήλι- Πήλιον, μόνον στις περιπτώσεις της γεωμορφολογίας ή λόγω της φύσης του εδάφους. Άλλωστε το Πήλι όπως θα δούμε, κατοικούταν ακόμη από την Μυκηναϊκή περίοδο, που σημαίνει πως έχει λόγο να επικρατούν τοπωνυμικά οι παραπάνω περιπτώσεις της Πελασγικής ερμηνείας, ή η συγγένεια της ονομασίας με τον πολυταξιδεμένο βασιλιά των Μυρμιδόνων, Πηλέα.