οικονομικη δραση

Η οικονομία του Πηλίου

Πέρα από την απασχόληση στις εργασίες του λευκόλιθου, την παραγωγή ρετσίνας, την αυταπασχόληση στα τοπικά καταστήματα και τον τουρισμό,  η οικονομία του περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή την αλιεία, μελισσοκομεία, κτηνοτροφία, γεωργία και τις δασικές εργασίες, άλλοτε ως πρωτεύον εισόδημα για τους Πηλιώτες και ενίοτε για συμπληρωματικό.

Υπηρεσίες και αγαθά που παράγονται στο Πήλι.

ψαραδες_Πηλιου

Η γεωγραφική μας θέση και η ποιότητα του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος κάνουν την αλιεία να βρίσκεται σε περίοπτη θέση όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση των ντόπιων αλιευμάτων. Ψάρια όλων των κατηγοριών, είναι το ίδιο νόστιμα σε κάθε περίπτωση, ενώ τα θράψαλα (είδος καλαμαριού) κατέχουν ιδιαίτερη προτίμηση ψαρέματος τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Στη μελισσοκομία, είναι γνωστή τουλάχιστον πανελλαδικά η ποιότητα όσο και η ποσότητα που δίνει ο τόπος μας, λόγω της ποικιλίας των δέντρων και ανθοφορίας τους πολλών περιόδων του χρόνου, όσο και η αγνότητα τους, μακριά από περιοχές με φυτοφάρμακα και βιομηχανικούς ρύπους. Είναι χιλιάδες οι κυψέλες που τοποθετούνται από μελισσοκόμους όλης της χώρας στο δάσος του Πηλίου, δίνοντας τους αγνό μέλι από πεύκο, ρείκι, έλατο, θυμάρι κ.α. Πηλιώτες μελισσοκόμοι υπήρχαν ελάχιστοι παλιότερα, σήμερα όμως όλο και περισσότεροι ασχολούνται με αυτό το είδος, τόσο επαγγελματικά όσο και ερασιτεχνικά, πάντα όμως με μεράκι, γνώση και αγάπη για τις μέλισσες και τη φύση.

κυψελες-Πηλι
κάρβουνο Πηλι

Η ξυλεία στον τόπο μας είναι άφθονη, θα μπορούσε να πει κανείς,  όσον αφορά τις ανάγκες των κατοίκων του, μιας και είναι «πνιγμένος» στο δάσος και εφόσον στη μεγαλύτερη του έκταση αυτό είναι παρθένο. Έτσι, σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιούνται υλοτομήσεις οι οποίες λόγω μεγάλων ποσοτήτων, δίνουν τη δυνατότητα ως και πώληση της ξυλείας από το Δασικό Συνεταιρισμό Πηλίου, εκτός χωριού. Τέλος, περιστασιακά υπάρχει και παραγωγή από τους ντόπιους δασεργάτες, κάρβουνου υψηλής ποιότητας από άγριο ξύλο της περιοχής το οποίο αρκεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της.

 

Κτηνοτροφία και γεωργία στο Πήλι, υπήρχε μεγαλύτερη κατά τα παλιότερα χρόνια, σε σχέση με σήμερα. Εκτάσεις όπως ο κάμπος Πηλίου, τα Αρέθα και αλλού, καλλιεργούνταν τόσο με σιτηρά όσο και με όσπρια, ώστε να καλύψει κυρίως τις ανάγκες της κάθε οικογένειας και όχι για πώληση, μόνο ίσως για ανταλλαγή με άλλα αγαθά. Επίσης, σχεδόν η κάθε οικογένεια του χωριού, φρόντιζε να καλλιεργεί το δικό της αμπέλι ώστε να παραχθεί το κρασί της χρονιάς. Η κτηνοτροφία από την άλλη, είναι μια ασχολία η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα, με την εκτροφή αμνοεριφίων, βοοειδών και χοιρινών. Η παραπάνω παραγωγή, δίνει το κατσικίσιο γάλα σε τυροκομικές τοπικές βιοτεχνίες και το κρέας, στα τοπικά κρεοπωλεία και αλλού. Τέλος, ζώα όπως κοτόπουλα, αμνοερίφια, χοιρινά και κουνέλια, εκτρέφουν οι περισσότερες οικογένειες του χωριού, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

κτηνοτροφία Πηλιου

Στον τομέα του τουρισμού, το Πήλι εδώ και χρόνια προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες σίτισης (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.) όλο το χρόνο, ενώ στη διαμονή παρότι τα τελευταία χρόνια γίνονται κινήσεις ώστε να ανέβει η ποιότητα στην κατηγορία αυτή, παρατηρείται μια μικρή έλλειψη κλινών, κατά την υψηλή περίοδο κίνησης.

Άλλα καταστήματα που υπάρχουν στο Πήλι, είναι σούπερ μάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, καφετέριες και καφενεία κ.α.

λιμανι Πηλιου

 

Το Πήλι διαθέτει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο στο οποίο μπορούν να δέσουν τόσο αλιευτικά όσο και τουριστικά σκάφη, και να αποπλεύσουν από αυτό μικρά σκάφη και ταχύπλοα, μιας και διαθέτει ειδική γλίστρα για αυτό το σκοπό.

Στην είσοδο του χωριού, υπάρχει Δημοτικό Γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Επίσης λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, όπως και Αγροτικό Ιατρείο.

Η πλατεία  είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την είσοδο του και στο κέντρο του χωριού,  δίπλα ακριβώς από τον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας. Τέλος το Πήλι καλύπτεται από δίκτυο κινητής Cosmote,  ενώ πρόσφατα απέκτησε σταθερό δίκτυο ίντερνετ ταχύτητας 24 Mbps.       

Τα ανεξίτηλα σημάδια της πνευματικής και χειρωνακτικής δραστηριότητας των Πηλιωτών, μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

Μνημεία

Ιστορικής σημασίας χώροι

Ρητινο-
καλλιέργεια

Το διαχρονικό γρανάζι της οικονομίας

Ο λευκόλιθος

Το σπουδαίο ορυκτό του τόπου